Menu Sluiten

Wat kost nieuwe dakbedekking?

Wanneer je van plan bent om het dak te vervangen, is de eerste vraag die in je gedachten opkomt: “Wat kost nieuwe dakbedekking?” Het antwoord op deze vraag hangt af van verschillende factoren, zoals het type dakbedekking dat je wilt installeren, de omvang van het dak, en de arbeidskosten van de dakdekker. 

1. Type dakbedekking

Het type dakbedekking dat je kiest, bepaalt voor een groot deel de kosten van je dakbedekking. Er zijn verschillende soorten dakbedekking beschikbaar, elk met hun eigen prijsklasse en kwaliteit. Hieronder vindt je de meest voorkomende typen dakbedekking:

1.1 Bitumen dakbedekking

Bitumen is een soort dakbedekking die gemaakt is van aardolie. Het is een van de goedkoopste soorten dakbedekking en heeft een levensduur van ongeveer 25 jaar. De kosten voor het plaatsen van een bitumen dakbedekking liggen gemiddeld tussen de €40 en €70 per vierkante meter.

1.2 Dakpannen

Dakpannen zijn een populaire keuze voor woningeigenaren vanwege hun duurzaamheid en esthetische uitstraling. Ze zijn er in verschillende soorten, waaronder kleidakpannen en betonnen dakpannen. De kosten voor het plaatsen van dakpannen liggen gemiddeld tussen de €50 en €100 per vierkante meter.

1.3 EPDM dakbedekking

EPDM is een synthetische rubber die vaak wordt gebruikt voor platte daken. Het heeft een levensduur van ongeveer 50 jaar en is bestand tegen UV-straling en extreme temperaturen. De kosten voor het plaatsen van EPDM dakbedekking liggen gemiddeld tussen de €70 en €110 per vierkante meter.

2. Omvang van het dak

De grootte van je dak is een andere belangrijke factor die de kosten van je dakbedekking bepaalt. Hoe groter je dak, hoe meer materiaal en arbeid er nodig is om het te bedekken. Hierdoor zullen de kosten van je dakbedekking hoger zijn. Gemiddeld liggen de kosten voor het bedekken van een dak tussen de 50 en 200 vierkante meter tussen de €4.000 en €12.000.

3. Arbeidskosten van de dakdekker

De arbeidskosten van de dakdekker zijn afhankelijk van verschillende factoren, zoals de moeilijkheidsgraad van de klus en het uurtarief van de dakdekker. Gemiddeld ligt het uurtarief van een dakdekker tussen de €30 en €50 per uur. De arbeidskosten van een dakdekker kunnen oplopen tot 60% van de totale kosten van je dakbedekking.

4. Andere factoren die de kosten beïnvloeden

Er zijn nog andere factoren die de kosten van je dakbedekking kunnen beïnvloeden, zoals de staat van je dakconstructie, de toegankelijkheid van je dak en extra werkzaamheden zoals het plaatsen van dakisolatie. Als er reparaties nodig zijn aan je dakconstructie voordat de nieuwe dakbedekking kan worden geplaatst, dan zullen deze extra kosten met zich meebrengen. Ook als je dak moeilijk bereikbaar is voor de dakdekker, bijvoorbeeld als het om een hoog dak gaat of als er obstakels in de weg staan, dan kunnen de arbeidskosten hoger uitvallen.

Meer over dakbedekking lees je hier.